NATURVIDENSKABELIGT SELSKAB PÅ FYN
Onsdag 3. marts 2004 kl. 19.30 på  Syddansk Universitet i Odense, auditorium U100.
Filosoffen og matematikeren Mikkel Willum Johansen 

Center for Naturfilosofi og Videnskabsstudier, Københavns Universitet

Hvad kan vi lære af kunstig intelligens?


De sidste halvtreds år har man inden for forskningen i kunstig intelligens forsøgt at få computere til at tænke på samme måde som vi mennesker. 
Foreløbig er succesen dog til at overse. Computerne er ganske vist blevet skrappe til at spille skak og den slags, men generelt virker de stadig temmelig dumme. 
Men hvorfor? Burde en maskine, der er god til skak og matematik ikke også være meget, meget intelligent?
I dag står det klart, at en del af manglerne ved de kunstige computerhjerner skyldes, at de er skabt ud fra et mangelfuldt billede af, hvad intelligens egentlig er. 
Forskerne har i for høj grad sat lighedstegn mellem tænkning og logisk ræsonneren, og derfor har de overset hele den dimension af menneskets tænkning, som fantasi, følelse, kropslighed og evnen til at fungere i den virkelige verden udgør.
Inden for de sidst år han man forsøgt at rode bod på manglerne ved at satse på robotter, der ikke kan logik, men i stedet er i stand til at klare sig i verden på samme måde som simple dyr. 
Robotterne er det første trin på vejen til en helt ny form for kunstig intelligens, men vil de nogen sinde blive lige så kloge som os?

Mikkel Willum Johansen (f. 1973) er filosof og matematiker, tilknyttet Center for Naturfilosofi og Videnskabsstudier på Københavns Universitet. Gennem de sidste år har han formidlet filosofisk og naturvidenskabeligt stof gennem foredrag, som Novo Science-ambassadør og i populærvidenskabelige artikler. 

I år 2002 udgav han bogen ”Kunstig intelligens: Eller hvorfor det er sværere at smøre en håndmad end at blive stormester i skak”.

 

Læs Mikkel Willum Johansens artikel om kunstig Intelligens i Aktuel Naturvidenskab 2/2003

Besøg SDUs prisvindende robotforskningsgruppe Adaptronics Group: www.adaptronics.dk

Center for Naturfilosofi og Videnskabsstudier

Til forsiden   Forrige foredrag   Næste foredrag   Hvor holdes foredraget?

NATURVIDENSKABELIGT SELSKAB PÅ FYN 

Formand: Bjarne Toft. Tlf. privat 66 13 00 30. Tlf. arbejde 65 50 23 23 .
Webmaster: Ole Sørensen    Siden opdateret 29. januar 2004.