NATURVIDENSKABELIGT SELSKAB PÅ FYN
Onsdag 4. oktober 2000 kl. 19.30 på Odense Universitet, auditorium U45.
Professor, Ph.D. Jens K. Nørskov, Center for Atomic-scale Materials Physics, DTU:
Materialefysik
 Den mekaniske styrke af et metal eller den enzymatiske effekt af et protein afhænger af, hvordan de enkelte atomer og molekyler i materialet vekselvirker med hinanden, og er i den sidste ende givet ved den måde hvorpå elektronerne bevæger sig i materialet. En grundlæggende forståelse af hvordan materialer får deres forskellige egenskaber, og af hvordan vi bedst modificerer dem, så de har netop de egenskaber vi ønsker, forudsætter således, at vi kan løse elektronstrukturproblemet.

   Vi har længe vidst, hvad vi i princippet skal gøre. Vi skal blot løse Schrödingerligningen for elektronerne i materialet. I praksis har det vist sig umuligt, i hvert fald med eksakte metoder.
Inden for de seneste 5-10 år er der imidlertid sket et gennembrud baseret på en væsentlig ny indsigt i, hvordan problemet med at beskrive mange vekselvirkende elektroner på én gang kan løses approksimativt. Den eksplosive vækst i computernes ydeevne har selvfølgelig også været en væsentlig faktor. Alt i alt har det betydet, at hvor fysikere og kemikere før kun var i stand til at beskrive små, meget idealiserede systemer, er vi nu rykket flere trin op i kompleksitet, således at vi kan forstå virkelige materialer.

   Jeg vil i foredraget kort skitsere de nye udviklinger i den kvantefysiske beskrivelse af komplekse systemer, der har været basis for den seneste udvikling inden for materialefysikken og dernæst gennemgå nogle eksempler på anvendelserne heraf. Eksemplerne vil inkludere beskrivelsen af deformation og brud af metaller, beskrivelsen af materialers overflader og deres katalytiske egenskaber samt beskrivelsen af biomolekyler.

Udvalgte links:
Foredragsholderens hjemmeside
Center for Atomic-scale Materials Physics
 

Til forsiden     Næste foredrag
NATURVIDENSKABELIGT SELSKAB PÅ FYN Formand: Vibeke Dorch Lauritsen. Tlf. 66 14 50 36.
Webmaster: Ole Sørensen     Siden opdateret 27.august 2000.