NATURVIDENSKABELIGT SELSKAB PÅ FYN
Onsdag 15 november 2000 kl. 19.30 på Odense Universitet, auditorium U45.
Lektor, dr.scient. Jens Jørgen Gaardhøje, Københavns Universitet:
Kvantefysikken i dag. "Det lille Big Bang"
Vi har i dag et billede af naturen, der minder om Pandora's æsker. Universet består af stjernehobe og galakser. Galakserne består af stjerner og planeter. Stjerner og planeter er opbygget af atomer og deres bestanddele, atomkerner og elektroner. Atomkernerne er opbygget af protoner og neutroner, der igen er opbygget af mere fundamentale partikler: kvarks. Afdækning af dybereliggende lag kræver stadig voksende energier og afsøger en mindre og mindre størrelsesskala. Vi er muligvis ved at nå bunden af denne kvantestige.
   Vi har også en forestilling om, hvorledes Universet har udviklet sig fra de første øjeblikke hvor det bestod af en umådelig varm og tæt "suppe" af de fundamentale partikler (kvarks, gluoner, leptoner m.fl.) til sin nuværende ( meget køligere og fortyndede) skikkelse. Undervejs har stoffet gennemgået en række dramatiske forandringer.
   Foredraget vil især koncentrere sig om de nyeste eksperimenter med store kerneacceleratorer, der forsøger at skabe et "lille Big Bang" i laboratoriet, for i et kort øjeblik at gendanne den tilstandsform som Universet befandt sig i op til det første mikrosekund af dets eksistens, ved temperaturer på over 100 milliarder grader.

Udvalgt litteratur :
Naturens Verden 5 (1998), p.161, af Jens Jørgen Gaardhøje.
Scientific American, marts 1999, p. 42

Udvalgte links:
Niels Bohr Institutet             Forskningscenter CERN

Til forsiden     Næste foredrag
NATURVIDENSKABELIGT SELSKAB PÅ FYN Formand: Vibeke Dorch Lauritsen. Tlf. 66 14 50 36.
Webmaster: Ole Sørensen     Siden opdateret 27.august 2000.