NATURVIDENSKABELIGT SELSKAB PÅ FYN
Onsdag 20 november 2002 kl. 19.30 på Odense Universitet, auditorium U100.
Seniorforsker Poul Kerff Michelsen, Afd. for Optik og Fluid Dynamik, Forskningscenter Risø.

Fusionsenergi - er det en mulighed?


Europa, Japan, Rusland og USA startede i 1988 et samarbejde med det formål at designe den første eksperimentelle fusionsreaktor kaldet ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor). Formålet med ITER er at demonstrere at det er videnskabeligt og teknologisk muligt at udnytte fusionsenergien på en sikker og miljøvenlig måde. ITER vil komme til at koste ca. 25 mia. kr

.

Byggeri, eksperimenter og undersøgelser vi strække sig over en årrække. I 2030-2040 forventes et demonstrationskraftværk at stå klar. Først en årrække derefter vil fusionsenergien kunne begynde at få væsentlig betydning for verdens energiforsyning.

Samarbejdet mellem EU-landene omkring fusionsforskning har medført at Europa er førende, og bl.a. har været i stand til at bygge verdens største fusionseksperiment JET (Joint European Tokamak) der ligger i England.

Eksperimenterne på JET har vist at det er muligt at opnå de nødvendige temperaturer og at indeslutte plasmaet i tilstrækkelig lang tid til at man kan producere væsentlige mængder af fusionsenergi.

Udvalgte links:

ITER                       Fusionsforkning på Risø
Foredragsholderens hjemmeside           Næste foredrag

Til forsiden         Hvor holdes foredraget?
NATURVIDENSKABELIGT SELSKAB PÅ FYN Formand: Vibeke Dorch Lauritsen. Tlf. 66 14 50 36.
Webmaster: Ole Sørensen     Siden opdateret 8. oktober 2002.